Schab morelowo-ziołowy

Schab morelowo-ziołowy

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg schabu
    • 10 moreli suszonych
    • 6-7 moreli świeżych
    • garść świeżych ziół – rozmarynu i majeranku
    • 2 cebule
    • cytryna
    • 1 łyżka ketchupu
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • olej do smażenia
    • sól
    • pieprz ziołowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyć schab i natrzeć go solą i pieprzem ziołowym. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Świeże morele wypestkować, 3 odłożyć do dekoracji. Pozostałe rozgotować z miodem i ketchupem i razem zmiksować na sos.

Schab obsmażyć krótko na oleju. Wydrążyć w nim nacięcie i włożyć w nie suszone morele, wcześniej zamoczone. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać olejem ze smażenia.

Zioła umyć, posiekać, cebulę pokroić i razem z ziołami dodać do mięsa. Piec ponad godzinę w piekarniku w temp. 180°C.

Odłożone morele przekroić na połówki. Cytrynę sparzyć i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić owoce.

Upieczony schab polać sosem, podawać z owocami. Świetnym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż. Smacznego!


Komentarze