Schab nadziewany białą kiełbasą

Schab nadziewany białą kiełbasą

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1-2 sztuki białej kiełbasy parzonej
    • 700 g schabu
    • 100 g słoniny
    • 15 ml oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli i majeranku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż mięso na desce do krojenia. Przytrzymując wierzch dłonią przebij schab w środku na wylot (przebij wzdłuż włókien). Użyj wąskiego (ok. 3-4 cm szer.), długiego noża. Do powstałej kieszonki włóż białą kiełbasę. Czosnek obierz i utrzyj w moździerzu razem z solą. Do powstałej papki czosnkowej dodaj majeranek, pieprz i nasmaruj mieszanką schab.

Pokrój słoninę w plasterki grubości ok. 0,5 cm. Na wierzchu schabu zrób nacięcia na głębokość 1,5 cm i na długość plastrów słoniny. W nacięcia powkładaj pokrojoną słoninę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Na rozsmarowanej oliwie ułóż schab i całość wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie schab powinien się zarumienić. Po 20 minutach polej schab 1/3 szklanki wody i piecz jeszcze przez 40 minut. Jeżeli podczas pieczenia słonina zacznie się za mocno przypiekać, przykryj ją kawałkiem folii do pieczenia. Po upieczeniu wyjmij schab z piekarnika i odstaw go do odpoczęcia na ok. 10 min. Następnie mięso pokrój na kawałki. Schab możesz podawać także na zimno.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze