Schab nadziewany owocami

Schab nadziewany owocami

  • 02:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg schabu bez kości
    • po 15 dag suszonych fig, moreli i śliwek
    • 225 ml czerwonego wytrawnego wina
    • kieliszek rumu
    • łyżka masła
    • łyżka oleju
    • 3 goździki
    • 1-2 łyżeczki majeranku
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Morele i figi namoczyć w rumie, śliwki sparzyć, osuszyć.

Schab pociąć, ostrym nożem zrobić otwór, na przemian raz z lewej raz z prawej delikatnie roztłuc. W kieszonki włożyć połowę fig, śliwek, moreli oraz goździki, dociskając związać sznurkiem.

Masło i olej stopić w rondlu, włożyć schab, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, wlać tłuszcz ze smażenia mięsa, podlać kilkoma łyżkami wody, piec 1 godzinę w temp. 180°C, podlewając sosem z pieczenia.

W połowie pieczenia schab obłożyć pozostałymi bakaliami i podlać winem.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz z kapustą czerwoną na ciepło z jabłkiem i rodzynkami.


Komentarze