Schab pieczony ze śliwkami i morelami

Schab pieczony ze śliwkami i morelami

  • 03:00
  • 6 porcji
  • 363 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 50 g suszonych śliwek bez pestek
    • 50 g suszonych moreli
    • 1 ząbek czosnku
    • 100 ml czerwonego wina 
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śliwki i morele zalej winem i odstaw na godzinę. W tym czasie schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Zamarynowany schab natnij w kilku miejscach i nadziej owocami z wina. Następnie zrumień je ze wszystkich stron na patelni z oliwą. Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej 2–3 łyżkami wody. Piecz schab przez  ok.  1 godzinę w 180˚C pod przykryciem. Mięso podlewaj od czasu do czasu powstałym sosem.

Upieczone mięso pokrojone w plasterki serwuj na ciepło lub zimno. Przed podaniem udekoruj liśćmi sałaty i żurawiny.


Komentarze