Schab po góralsku

Schab po góralsku

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag schabu
    • 50 dag kiszonej kapusty
    • 3 dag smalcu
    • 15 dag cebuli
    • 3 ząbki czosnku
    • łyżka mąki
    • 0,5 szklanki śmietany
    • sól
    • ostra papryka w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso pokroić na porcje. Przygotować kotlety, zbić tłuczkiem, oprószyć mąką, obrumienić na rozgrzanym tłuszczu i oprószyć papryką.
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do mięsa, podlać i na małym ogniu dusić około 10 minut. Mięso wyjąć z sosu.

Do pozostałego sosu włożyć kiszoną kapustę wymieszaną z drobno posiekanym czosnkiem. Dusić około 15 minut. Do żaroodpornego naczynia włożyć połowę kapusty, na kapuście ułożyć kotlety i przykryć pozostałą kapustą. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika.

Po 20 minutach zalać kapustę śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Smacznego.


Komentarze