Schab po staropolsku

Schab po staropolsku

  • 05:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
    • 2 cebule
    • 2 łyżki smalcu
    • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i połową majeranku, owijamy folią, zostawiamy na 3-4 godziny w chłodnym miejscu. Wyjmujemy z folii, obsmażamy ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przekładamy do rondla, skrapiamy częścią wina, polewamy stopionym tłuszczem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Umyte śliwki zalewamy wodą, zostawiamy na kilka minut, po czym krótko obgotowujemy.

Obraną cebulę drobno kroimy. Po 20 minutach pieczenia schab posypujemy cebulą, obkładamy śliwkami, skrapiamy wodą, w której się moczyły oraz resztą wina, przykrywamy, pieczemy 40–50 minut.

Miękkie mięso wyjmujemy, przestudzamy, kroimy w plastry, układamy na żaroodpornym półmisku. Do sosu dodajemy łyżeczkę majeranku, miód i pieprz, zagotowujemy, przecieramy przez sito. Sosem polewamy mięso i wstawiamy jeszcze na chwilę do nagrzanego piekarnika.
Podajemy z kluskami śląskimi.


Komentarze