Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku

  • 02:00
  • 4 porcje
  • 530 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • kawałek śląskiej kiełbasy długości schabu
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka całego kminku
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka pszennej mąki
    • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub smalcu)
    • 1 szklanka bulionu wołowego (najlepiej domowego)
    • 2 cebule
    • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso nacieramy posiekanym lub zgniecionym w moździerzu kminkiem, zgniecionym z solą czosnkiem, pieprzem i papryką.

2

Długim cienkim nożem przebijamy mięso na wylot przez środek, robiąc nacięcie, w które wkładamy kiełbasę, nadziewając nią schab. Oprószamy mięso mąką, wkładamy na rozgrzany tłuszcz do brytfanki lub na patelnię, którą można wsadzić do piekarnika, i obsmażamy z obu stron, lekko rumieniąc.

3

Podlewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebule, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 1½ godziny, w trakcie pieczenia podlewając mięso kilka razy sosem i w razie potrzeby dodając nieco wody.

4

Upieczone mięso odkładamy na deskę, by chwilę odpoczęło. Do sosu w brytfance dodajemy ½ szklanki wody wymieszanej dokładnie z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy.
 

5

Mięso kroimy w plastry. Podajemy polane sosem w towarzystwie klusek śląskich.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze