Schab pod serowo-czosnkową pierzynką

Schab pod serowo-czosnkową pierzynką

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 kotlety schabowe bez kości
    • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • 30 dag pieczarek
    • 20 dag żółtego sera
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki gęstej śmietany kwaśnej, np. 18%
    • kilka łyżek oleju (do smażenia)
    • sól, pieprz
    • natka pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Podsmażone kotleciki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem.

W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, a czosnek w drobną kosteczkę lub miażdżymy praską. Dodajemy do schabu. Wszystko dusimy ok. 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając bulionem.

Kiedy kotleciki są już podduszone, zdejmujemy rondelek z palnika i zabielamy śmietanką. Doprawiamy do smaku. Potem na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser i posypujemy tym schab. Na końcu dodajemy startą natkę pietruszki. Danie można podawać z ryżem lub z frytkami. Smacznego!


Komentarze