Schab pod śliwkowo-pieczarkową pierzynką

Schab pod śliwkowo-pieczarkową pierzynką

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 360 g schabu w plastrach bez kości
    • 300 g pieczarek
    • 200 g cebuli
    • 100 g śliwek suszonych
    • 1000 g ziemniaków
    • 250 g mieszanki sałat
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 60 g masła
    • 20 ml oleju
    • kilka listków bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. W czasie kiedy ziemniaki będą się gotowały, obierz cebulę i pieczarki. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plastry. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią masło i pokrojone warzywa. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE je, od czasu do czasu mieszając, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Dorzuć śliwki suszone, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotowe pieczarki zdejmij z patelni. Włącz piekarnik na 200°. Na patelni rozgrzej olej. Plastry schabu posól i usmaż na lekko rumiano z obu stron (nie za mocno, bo mięso się wysuszy). Schab przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj duszonymi pieczarkami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10–15 min, aż pieczarki się przyrumienią. Pomidorki pokrój i wymieszaj z sałatą i listkami bazylii. Ugotowane ziemniaki odcedź. Na talerze nałóż porcję mięsa, ziemniaków i sałaty.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze