Schab rozmarynowy

Schab rozmarynowy

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)
    • świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
    • sól, pieprz, oliwa
    • całe główki czosnku
    • sok pomarańczowy
    • białe wino
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dokładnie oczyszczony schab natrzyjcie solą i pieprzem. Obłóżcie gałązkami rozmarynu i obwiążcie sznurkiem. Możecie to zrobić poprzedniego dnia i zostawić mięso na noc w lodówce.

Główki czosnku przetnijcie poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażcie mięso z każdej strony oraz zrumieńcie połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawcie razem do naczynia żaroodpornego.

Pieczcie w temperaturze ok. 180°C ok. 20–30 minut na 0,5 kg mięsa. W czasie pieczenia podlewajcie sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjmijcie i odstawcie na 10–15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawajcie z upieczonymi ząbkami czosnku.


Komentarze