Schab w bakaliach

Schab w bakaliach

  • 01:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g schabu
    • po 40 g bakalii (śliwki, morele, żurawina, orzechy włoskie, rodzynki)
    • 40 g masła
    • 50 g miodu
    • 1 żółtko
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka majeranku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab umyj dokładnie i osusz na ręczniku kuchennym. Zetnij całą błonę z wierzchu schabu i nakrój nożem schab na plastry, jednak nie docinaj do końca. Powstaną kieszonki, do których będzie włożone nadzienie. Schab przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Natrzyj dobrze mięso przyprawami, aby równo przeszło ich smakiem, szczególnie majerankiem.

Bakalie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj do nich miękkie masło i miód. Wymieszaj i na koniec dodaj żółtko, które utrzyma farsz w kieszonkach schabu.

Nałóż teraz równo farsz pomiędzy nacięte mięso i dobrze dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temp 150° (niska temperatura zapobiegnie wysuszeniu mięsa) i wstaw schab do pieczenia na ok. 1 godzinę. Idealnie będzie, jeśli schab zapiekać będziesz w porcelanowej formie, wtedy sos z pieczenia będzie można używać do polewania wierzchu mięsa.

Po upływie 1 godziny wbij bambusowy patyczek kuchenny – jeśli patyczek z łatwością się wbija to znak, że mięso gotowe. Wyjmij i odstaw jeszcze schab, aby lekko przestygł, a tym samym uspokoiły się w nim soki.

Po kilku minutach pokrój mięso na plastry i przełóż na półmisek lub dekoracyjną deskę. Schab możesz zostawić do schłodzenia i podawać jako wędlinę na zimno.


Komentarze