Schab w marynacie grejpfrutowej

Schab w marynacie grejpfrutowej

  • 00:25
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu wieprzowego
    • sok z 2 grejpfrutów lub 1 szkl. soku z kartonu
    • 1 cebula posiekana
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 3 gałązki świeżego
    • 1/2 szkl. oleju
    • 2 zielone papryczki chilli
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso pokrój na dowolne kawałki (w kostkę na szaszłyki, np.: nadziewaj na przemian z obranymi ząbkami czosnku lub w plastry na steki, ale nie cieńsze niż 2 cm, by mięso zbyt szybko nie wyschło na ruszcie). Mięso przełóż do plastikowego pojemnika i zalej sokiem z grejpfruta. Dodaj posiekane: cebulę, czosnek, zielone papryczki chilli, łyżeczkę tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 12 godz.

Mięso piecz na rozgrzanym ruszcie ok. 6 min z każdej strony. Jeśli chcesz sprawdzić czy mięso jest gotowe, natnij mięso w najgrubszym miejscu, po wskazanym upływie czasu. Jeśli sok wypływający z nacięcia będzie przejrzysty, mięso jest gotowe do spożycia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze