Schab w sakiewce z ciasta francuskiego

Schab w sakiewce z ciasta francuskiego

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 0,5 kg schabu (na ok. 4 kotlety)
    • płat ciasta francuskiego nie mrożonego (ok. 30x50 cm)
    • 6-8 pieczarek
    • 1 cebula
    • ser żółty
    • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Surowy schab lekko rozbić i pokroić na ok. 1 cm grubości kotlety. Na patelni przysmażyć pokrojoną w piórka cebulę, posypując szczyptą cukru, żeby się lekko skarmelizowała, dodać pokrojone w ósemki pieczarki, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie i smażyć do odparowania wody.

Ciasto pokroić na 4 części. Położyć na środku każdej z nich schab, posolić lekko, popieprzyć, następnie na schab dodać pieczarki z cebulą i posypać wszystko startym serem żółtym. Pod ser można dać keczup, ale nie jest to konieczne.
Zawinąć do góry brzegi ciasta, zlepiając je dookoła schabu, ale tak, by góra pozostała otwarta. Ciasto musi wystawać na 1-1,5 cm ponad starty ser. Piec ok. 30 min w 180 st. w piekarniku z termoobiegiem.


Komentarze