Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g schabu
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: majeranek, sól

    Sos:

    • 1,5 szkl. wody
    • 1,5 łyżki mąki
    • sos z pieczenia schabu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj schab: mięso umyj i osusz, następnie oprósz mąką i solą. Rozgrzej olej na patelni i obrumień schab z każdej strony. Czosnek pokrój na ćwiartki. Pieczeń zdejmij z patelni, lekko ostudź i posyp majerankiem oraz obłóż ząbkami czosnku. Zalej go 3/4 szklanki wody i przykryj. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem ok. 1,5 godz., uzupełniając wyparowany sos wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je i pokrój skośnie w poprzek włókien w plastry.

Przygotuj sos: w 1,5 szklanki zimnej wody rozpuść mąkę i wlej do sosu z duszenia schabu, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Uzyskanym sosem polej kawałki mięsa. Podawaj z ziemniakami, kluseczkami lub ryżem.


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze