Schab w sosie z borowików

Schab w sosie z borowików

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g schabu (ok. 4 plastry)
    • 4 duże ziemniaki
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos grzybowy:

    • 1 ząbek czosnku
    • 30 g borowików posiekanych w plastry
    • 3 łyżki mąki
    • 1/4 kostki masła
    • 2 szkl. wody
    • przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)

    Surówka:

    • 2 korniszony
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka posiekanej pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
       
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby mocz w wodzie około 12 godz. Następnie pokrój je w plasterki i dokładnie odsącz. Schab pokrój w ok. 1,5 cm plastry i zamarynuj w oliwie, soli i pokruszonych liściach laurowych (ok. 10 godz.). 

Na 2 łyżkach oliwy podsmaż na rumiano schab – ok. 15 min z obu stron. Do mięsa wlej wodę, podgrzej ją lekko, ale nie doprowadzaj do wrzenia i dodaj stopniowo mąkę, stale mieszając, aby mąka ładnie się rozpuściła. Następnie dodaj masło, sól i pieprz – całość wymieszaj. Kiedy sos stanie się dość gęsty (po ok. 2 min), dodaj grzyby i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 35 min. 

Przygotuj surówkę: ogórki i cebulę pokrój w plastry, dodaj obraną, umytą i startą marchewkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z olejem, posiekaną pietruszka, solą i pieprzem. Na koniec możesz skropić cytryną.

Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z solą. Z ugotowanych odlej wodę, dodaj 2 łyżki śmietany i zagnieć na puree. Mięso podawaj z puree z ziemniaków i surówką.


Komentarze