Schab wieprzowy z kością nadziewany metką i ryżem

Schab wieprzowy z kością nadziewany metką i ryżem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg schabu z kością
    • 250 g metki
    • 2 jajka
    • ½ szklanki mleka
    • 3 łyżki ugotowanego ryżu
    • 1 czerstwa bułka
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 5 łyżek oleju
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bułkę namocz w mleku. Mięso umyj, natnij tak, by powstała głęboka kieszeń (uważaj, aby nie przeciąć mięsa do końca).

Mętkę, ryż, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczoną i odciśniętą bułkę wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowanym farszem napełnij kieszeń w schabie. Brzegi zepnij wykałaczkami. Mięso przypraw solą i pieprzem.

Rozgrzej tłuszcz w brytfance. Włóż mięso, zrumień z każdej strony i wlej bulion. Brytfankę z mięsem włóż do piekarnika i piecz ok. 1 godz. w temperaturze 180°.

Schab podawaj z powstałym sosem. Smacznego!


Komentarze