Schab z cydrem i jabłkami

Schab z cydrem i jabłkami

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g schabu bez kości
    • 2 łyżki oleju
    • 2 winne jabłka
    • 1 łyżka masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 150 ml wytrawnego jabłkowego cydru
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy typu francuskiego
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ze schabu odcinamy ewentualny nadmiar tłuszczu, kroimy mięso w plastry grube mniej więcej na dwa palce, oprószamy solą i pieprzem.

2

Kładziemy mięso na patelnię na rozgrzany olej, smażymy na mocnym ogniu przez ok. 5 min z każdej strony, ładnie rumieniąc. Mięso przekładamy na półmisek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100˚C.

3

Z patelni zlewamy olej spod smażenia, dodajemy masło, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, lekko rumienimy.

4

Dodajemy drobno posiekany czosnek, cukier, mieszamy, po chwili wlewamy cydr i ocet, dodajemy musztardę i listki tymianku, gotujemy kilka minut, aż całość się zredukuje i nabierze konstystencji sosu. Doprawiamy sos do smaku pieprzem i ewentualnie solą, wyjmujemy półmisek z mięsem z pieca, obkładamy całość jabłkami z sosem, podajemy.   


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2016-08-07 Ala

    Bardzo nam smakowało.

  • 2014-12-27 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Około 30 minut wystarczy, by mięso stało się miękkie.

  • 2014-12-25 fuksja

    a ile trzymamy mięso w piekarniku?