Schab z morelami

Schab z morelami

  • 02:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 25 dag suszonych moreli
    • 2 pomarańcze
    • 10 dag migdałów
    • 1/2 szkl. białego wina
    • mała główka czosnku
    • 1/4 szkl. bulionu
    • 5 dag masła
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • szczypta tymianku
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab oczyścić, natrzeć solą, majerankiem, czosnkiem i tymiankiem. Zostawić na 1 godzinę lub nawet na całą noc. Morele i migdały bez skóry namoczyć w winie. Następnie zrobić otwór w schabie i napełnić suszonymi owocami. Całość spiąć wykałaczkami. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć płatkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. aż się zrumieni, wtedy podlać bulionem lub wodą. Następnie dodać resztę ząbków czosnku i zmniejszyć temperaturę do 180 st. W trakcie pieczenia polewać sosem. Po 60 minutach wlać wino i dodać obrane pomarańcze – piec jeszcze około 30 minut. Podawać wg uznania na zimno lub ciepło.


Komentarze