Schab z pomidorami

Schab z pomidorami

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie
    • 1 duża kulka mozzarelli
    • 1 czerwona papryka
    • 3/4 słoika koncentratu pomidorowego
    • 3 ząbki czosnku
    • 3/4 szklanki wody
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chilli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na początku należy przygotować nadzienie. Pomidory kroimy na spore kawałki i mieszamy ze startą mozzarellą. Następnie rozcinamy schab, delikatnie go solimy i nadziewamy. Nadziany spinamy wykałaczkami.
W schabie robimy trzy nacięcia, w których umieszczamy ząbki czosnku. Całość wkładamy do żaroodpornego naczynia.

Następnie przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chilli. Tak przygotowanym sosem polewamy schab.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy 45 minut, podlewając co jakiś czas sosem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 1/2 godziny. Schab kroimy na 2-3 cm plastry. Podajemy na ciepło z ziemniakami i surówkami. Smacznego.


Komentarze