Schab z suszonymi owocami

Schab z suszonymi owocami

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 250 g suszonych owoców i blaszowanych migdałów
    • 1/2 szkl. białego wina
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • szczypta suszonego tymianku
    • 50 g masła
    • główka czosnku
    • 1/4 szkl. wody
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab umyj, ostrym szerokim nożem zrób w jego środku otwór. Wypełnij go owocami. Mięso natrzyj solą, majerankiem i tymiankiem – odstaw na 30 min. W tym czasie namocz w winie suszone owoce i migdały. Suszonymi owocami wypełnij kieszonkę w schabie – wkładaj je stopniowo, mocno dociskając np. trzonkiem drewnianej łyżki. Zamknij wykałaczkami albo zszyj nicią kuchenną. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 st. Mięso włóż do brytfanny, obłóż wiórkami masła, dorzuć nie obrane ząbki czosnku, wstaw do piekarnika. Kiedy schab się zrumieni, podlej wodą i zmniejsz temp. do 180 st. Piecz 90 min, podlewając sosem z pieczenia. Podawaj na ciepło lub zimno z chrzanem i żurawinami.


Komentarze