Schab zapiekany z grzybami w winie i surówką z rukoli

Schab zapiekany z grzybami w winie i surówką z rukoli

  • 00:55
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g schabu (ok. 4 plastry)
    • 3 spore ziemniaki
    • 15 g grzybów suszonych
    • 100 g sera żółtego
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 2 gałązki rozmarynu
    • przyprawy: sól, pieprz


    Sałatka:

    • garść rukoli
    • 1 marchewka
    • 1 cykoria
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • kilka kropel octu jabłkowego lub cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier

     

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sałatkę: rukolę dobrze umyj w zimnej wodzie. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Z cykorii wyjmij gorzki głąb i pokrój same listki w paseczki. Wszystkie warzywa wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą.

Przygotuj schab: grzyby mocz przez całą noc. Schab pokrój w ok. 1,5 cm plastry, następnie zamarynuj w oliwie, soli i pokruszonych liściach laurowych (ok. 10 godz.). Żaroodporne naczynie zalej 1/4 szklanki wina. Włóż do niego mięso, a na nim połóż osączone i wymoczone grzyby. 

Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój w plastry i poukładaj wokół mięsa, posyp solą i pieprzem. Dodaj 2 gałązki rozmarynu i nakryj folią aluminiową. Piecz wszystko ok. 25 min, w temp. 200°. Zdejmij folię, podlej winem i zapiekaj kolejne 15 min. Pod koniec posyp mięso serem żółtym i podpiecz jeszcze ok. 5 min. Do mięsa z pieczonymi ziemniakami podawaj sałatkę z rukoli.


Komentarze