Schab zawijany z boczkiem i marchewką podawany na fasolce szparagowej

Schab zawijany z boczkiem i marchewką podawany na fasolce szparagowej

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g schabu wieprzowego
    • 10 plastrów boczku
    • 1 marchewka
    • 300 g fasolki szparagowej zielonej
    • 1 młoda biała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 10 pomidorów koktajlowych (w tym żółte do dekoracji)
    • 400 ml bulionu warzywnego
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 50 g masła
    • 20 g mąki
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchew obierz i całą wstaw do gotowania w kuchennym rondelku. Przypraw solą i szczyptą cukru. Jak tylko zmięknie, wyjmij i odstaw do schłodzenia. Następnie pokrój ją na 5-centymetrowe kawałki, a te jeszcze na ćwiartki. Wodę po gotowaniu zostaw na fasolkę.

Schab wieprzowy dokładnie umyj pod zimną wodą i wytrzyj w kuchenny papier. Zetnij nożem górną błonę. Mięso pokrój na 120-gramowe porcje. Rozbij tłuczkiem kuchennym na grubość ok. 0,5 cm. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Na każdym, kotlecie rozłóż po dwa plasterki specku (boczku) i dwie ćwiartki marchewki. Całość zwiń w rulon i zepnij jedną wykałaczkę, aby roladka się nie rozwinęła.

Mąkę pszenną wysyp na talerz. Obtocz każdą porcję schabu. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż roladki z każdej strony. Powinny być mocno zrumienione, aby później sos był intensywniejszy w smaku. Tłuszcz ze smażenia przypraw kminkiem i podlej bulionem warzywnym. Podgotuj lekko, aby do wywaru przeszły wszystkie smaki ze smażenia. Przykryj patelnię pokrywką i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE jeszcze roladki przez 20 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie wstaw ponownie garnek z wodą po marchewce do zagotowania. Wsyp fasolkę i gotuj do miękkości. Potem odcedź na sitku i odstaw. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę. W rondelku z szerokim dnem podgrzej masło. Wsyp cebulę i czosnek i podduś lekko, przyprawiając od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Czerwone pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj do cebuli z czosnkiem i lekko wymieszaj. Następnie dołóż obgotowaną fasolkę szparagową i ponownie wymieszaj.

Na małej patelni podsmaż pozostałe plasterki specku i, jak tylko się zrumienią dodaj żółte pomidorki, aby się lekko zrumieniły. Odłóż chrupiący boczek i pomidorki do dekoracji. Miękkie roladki wyjmij na deskę kuchenną, wyciągnij z każdej wykałaczkę i przekrój na pół pod kątem. Na półmisek wyłóż fasolkę i poukładaj na niej połówki schabu. Polej z boku sosem. Po przeciwnej stronie talerza poukładaj żółte pomidorki i chipsy z boczku.


Komentarze