Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 10 dag śliwek suszonych namoczyć w małej ilości wody
    • 1/2 szkl. wina wytrawnego
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka soli, pieprz, majeranek
    • 2 łyżki oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab natrzeć przyprawami, odstawić na trochę. Rozgrzać olej, włożyć mięso, obsmażyć, przyrumienić i wtedy wlać wino – dusić do wyparowania, następnie dodać piórka cebuli – podsmażyć, na koniec dodać śliwki i podlać szklanką wody; dusić 1 godz.

Schab wyjąć, pokroić w grube plastry, a pozostały sos przelać i przetrzeć przez sito. Do garnka włożyć plastry schabu, zalać przetartym sosem i dusić jeszcze do miękkości, co jakiś czas przemieszać, żeby nie przywarło do dna garnka.


Komentarze