Schabowy z Gratin Dauphinois

Schabowy z Gratin Dauphinois

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Schabowe:

    • 2 porcje schabu na sznycle
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
    • 4 łyżki parmezanu
    • 4 łyżki bułki tartej
    • olej

    Zapiekanka Gratin Dauphinois:

    • 4-5 ziemniaków
    • 200 ml śmietany 18%
    • 50 ml mleka
    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • ząbek czosnku
    • ser żółty (opcjonalnie)
    • masło
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Schab rozbić. Jajko wymieszać z musztardą, parmezan z bułką tartą. Panierować schab najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec obtoczyć w grubej warstwie bułki tartej z parmezanem. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik. Trzymać w ciepłym miejscu do momentu podania.

Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki (ok. 2 mm) i gotujemy 10 min w wodzie (lub mleku). Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem. Śmietanę mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polewamy nią ziemniaki (możemy posypać je również żółtym serem), nakładamy na wierzch wiórki masła i zapiekamy ok. 30–40 min w temp. 180 stopni.


Komentarze