Sękacz z tortownicy

Sękacz z tortownicy

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 25 dag masła
    • 1 szkl. cukru
    • 3/4 szkl. mąki krupczatki
    • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 6 jajek
    • 5 dag zmielonych migdałów
    • 1 łyżka rumu
    • 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
    • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło utrzeć z cukrem na krem. Wciąż ucierając, dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę średnicy 23 cm wysmarować masłem, na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 5 min. Gdy ciasto lekko się zrumieni, tortownicę wyjąć.

Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciasta i znowu tortownicę wstawić na 5 min do piekarnika. Czynność tę powtarzać do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Komentarze