Selery nadziewane pieczarkami

Selery nadziewane pieczarkami

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 3 selery
    • 300 g pieczarek
    • 1 cebula
    • kilka różyczek brokuła
    • 3 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Selery umyj, obierz i obgotuj w osolonej wodzie (ok. 10 min). Wyjmij i osącz, przekrój na połowy, wydrąż środki, zostawiając ok. 1 cm ścianki. Wydrążone środki posiekaj drobniutko. Pieczarki umyj dokładnie, nie obieraj. Następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, brokuły umyj i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki wraz z cebulą, aż wyparuje z nich sok. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Przełóż do miski i wymieszaj z brokułami i wcześniej wydrążonymi i posiekanymi środkami selera.

Blachę wyłóż pergaminem lub folią do pieczenia. Selery-miseczki nadziej przygotowaną masą i piecz ok. 25 min w temp. 180°. Podawaj z sosem tatarskim lub barszczem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze