Semifreddo - deser lodowy

Semifreddo - deser lodowy

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g truskawek
    • 400 ml śmietanki 36%
    • 3 jajka
    • 1 sucha beza
    • 80 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Truskawki umyj i osusz. Pokrój na kawałki i podgrzej na patelni razem z 1/4 przygotowanego cukru. Podgrzewaj aż cukier całkowicie się rozpuści, a truskawki nieco zmiękną i puszczą sok. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż truskawki całkowicie wystygną.

2

 W trzech osobnych miskach utrzyj żółtka z cukrem, ubij białka na pianę i śmietankę na sztywno. Do piany z białek wlej pozostałe masy i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj łopatką.

3

Masę wlej do foremki wyłożonej folią spożywczą. Wystudzone truskawki wyłóż łyżką na wierzch masy i lekko zamieszaj. Powciskaj do masy pokruszone kawałki bezy. Całość przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na ok. 6 godzin. Przed podaniem wyciągnij semifreddo z zamrażalnika i przybierz świeżymi owocami.


Komentarze