Serbska pljeskawica

Serbska pljeskawica

  • 00:45
  • 4 porcje
  • 733 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 800 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
    • 1 duża czerwona cebula
    • kilkanaście plastrów żółtego wędzonego sera o intensywnym smaku
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • olej do smarowania rusztu
    • sól

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do mięsa dodajemy sodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Starannie i długo wyrabiamy, podlewając nieco wodą.

3

Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, mieszamy i odstawiamy przykryte na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.

4

Wilgotnymi dłońmi bierzemy w dłoń porcję mięsa, spłaszczamy ją, układamy na każdej plaster sera, przykrywamy następną spłaszczoną porcją mięsa i formujemy kotlety o kształcie hamburgera, dokładnie zamykając ser w środku. Odkładamy je na godzinę do lodówki.

5

Pieczemy z obu stron, kładąc na posmarowanym olejem ruszcie, ew. w piekarniku lub smażymy na patelni grillowej. Podajemy najlepiej z pieczywem, ajwarem, czyli pastą z pieczonej papryki i bakłażanów, oraz surową, pokrojoną w łódki czerwoną cebulą.


Komentarze

Podobne przepisy