Serki Janosika z grzankami czosnkowymi i salsą z pomidorów

Serki Janosika z grzankami czosnkowymi i salsą z pomidorów

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 280 g sera Janosika

    Marynata do serków:

    • 5 łyżek oliwy
    • 1/2 papryczki chilli
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

    Grzanki czosnkowe:

    • 6 kromek chleba
    • oliwa
    • 1 duży ząbek czosnku

    Salsa z pomidorów:

    • 2 duże pomidory
    • 1-2 czerwone papryczki chilli
    • 1 ząbek czosnku
    • pęczek świeżej kolendry
    • oliwa
    • szczypta cukru
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Sparzone pomidory obierz ze skórki i drobno posiekaj. Papryczkę przekrój na pół, usuń pestki i drobniutko posiekaj. Wymieszaj pomidory, chilli, dodaj posiekany ząbek czosnku i kolendrę. Dopraw do smaku oliwą, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Odstaw na co najmniej pół godziny. Składniki marynaty połącz w misce. Dodaj serki i wymieszaj z marynatą. Odstaw na co najmniej 20 minut, następnie opiecz serki z dwóch stron na dobrze rozgrzanym grillu. Kromki chleba skrop oliwą i opiecz na grillu z obu stron. Gorące kromki potrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Zarumienione sery podawaj z grzankami i pomidorową salsą.


Komentarze