Serniczek na zimno z malinowym serduszkiem

Serniczek na zimno z malinowym serduszkiem

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Masa serowa:

    • 80 g serka śmietankowego
    • 70 ml śmietany kremówki
    • 15 g cukru pudru 
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 1/2 łyżeczki żelatyny

    Spód:

    • 5-6 herbatników czekoladowych
    • 30 g masła

    Malinowe serce:

    • 100 g mrożonych malin
    • 20 ml soku jabłkowego
    • 20 g cukru
    • 1 łyżeczka żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Okrągłą foremkę o średnicy ok. 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż na dno foremki.

2

Śmietankę ubij z cukrem na sztywno. Ser rozetrzyj ze skórką cytrynową i wymieszaj ze śmietaną. Pół łyżeczki żelatyny zamocz w 20 ml wody, następnie rozpuść zanurzając miseczkę z żelatyną w gorącej kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Kiedy się rozpuści, wlej ją do masy serowej i dokładnie wymieszaj.

3

Maliny zagotuj z cukrem i sokiem jabłkowym. Po 2–3 minutach gotowania zdejmij maliny z ognia i przetrzyj przez sitko. Łyżeczkę żelatyny namocz w 20 ml wody. Napęczniałą żelatynę dodaj do przecieru malinowego i rozpuść. Podczas rozpuszczania żelatyny możesz lekko podgrzać przecier uważając, żeby się nie zagotował. Najlepiej zrób to w kąpieli wodnej.

4

Na niezastygniętej jeszcze masie serowej zrób kleks z lekko przestudzonej galaretki malinowej.

 

5

Uformuj z kleksa serduszko, rozmazując go drewnianą wykałaczką po powierzchni sernika. Resztę galaretki wylej cienką warstwą do szklanego naczynia. Po zastygnięciu wytnij z niej dodatkową dekorację do serniczka.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze