Sernik

Sernik

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg sera
    • 2 dag mąki ziemniaczanej
    • 20 dag cukru
    • 12 dag masła
    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 10 dag rodzynek
    • skórka z pomarańczy

    Masa bezowa:

    • 3 białka
    • 20 dag cukru pudru
    • 5 dag kokosu

    Polewa:

    • 5 dag mlecznej czekolady
    • 5 dag masła

    Do dekoracji:

    • kolorowe cukierki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości. Dodać ser, ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i bakalie.
Masę wyłożyć do natłuszczonej dużej tortownicy (o średnicy 26-27 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować masę bezową. Białka ubić z cukrem pudrem, dodać kokos i starannie wymieszać. Na upieczony sernik wylać masę bezową i ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Czekoladę i masło przeznaczone na polewę rozpuścić, wymieszać, a następnie polać ostudzone ciasto. Posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego.


Komentarze