Sernik dyniowy z kawałkami czekolady

Sernik dyniowy z kawałkami czekolady

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Spód ciasta:

    • 150 g kruchych ciastek
    • 85 g masła
    • 60 g cukru

    Masa serowa:

    • 450 g sera
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 30 g cukru waniliowego
    • 125 g dyni
    • 1 op. cynamonu
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 85 g czekolady gorzkiej

    Sos:

    • 125 g mascarpone
    • 115 g kwaśnej śmietany
    • 125 g jogurtu naturalnego
    • 50 g cukru
    • 30 g cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 170°. Kruche ciastka pokrusz do miski. Dodaj miękkie masło i cukier. Wymieszaj na lekkie ciasto. Wyłóż ciastem spód okrągłej tortownicy, zostawiając ok. 2 cm rant.

Do drugiej miski wybij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj na puszystą, jasną masę. Do jajek dodaj serek kremowy. Pokrusz gorzką czekoladę na małe kawałki i dodaj do masy serowej.

Dynię obierz i pokrój na małe kostki. Dodaj do masy. Przypraw całość cynamonem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Masę dobrze wymieszaj. Następnie wylej na kruchy spód i wstaw od razu do pieczenia na ok. 55 minut.

W tym czasie przygotuj sos do sernika. Dokładnie wymieszaj mascarpone z jogurtem i śmietanką oraz cukrem. Sprawdź patyczkiem kuchennym czy sernik jest suchy w środku, jeśli tak – ciasto jest upieczone. W przeciwnym razie, dopiecz jeszcze kilka minut.

Upieczony sernik ostudź i posyp cukrem pudrem. Ciasto pokrój na porcje, a następnie każdą z nich polej z brzegu sosem z mascarpone.


Komentarze