
Sernik gotowany
- 00:40
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 1,1 kg twarogu białego, najlepiej mielony
- 5 jaj
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 paczki budyniu waniliowego
- puszka masy krówkowej
- 1,5 szklanki mleka
- biszkopty lub spód biszkoptowy lub herbatniki
- orzeszki
- Sposób przygotowania
- Produkty
Margarynę roztopić w garnku. Jaja, cukier waniliowy, cukier biały wymieszać w misce, dodając twaróg. Połączyć margarynę z masą twarogową, mieszać i podgrzewać aż uzyskamy gładką masę.
Budynie połączyć z mlekiem i dodać do garnka z masą – mieszać do zagotowania, gotować 5 minut na małym ogniu.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami lub spodem biszkoptowym. Wlać masę twarogowo-budyniową do tortownicy. Ostudzić, następnie włożyć do lodówki. Gdy masa stężeje, rozgrzać masę krówkową i wylać na sernik, można dodać orzechy laskowe, włoskie lub migdały.