Sernik krakowski

Sernik krakowski

  • 01:40
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 150 g cukru pudru
    • 250 g masła
    • sól
    • 3 żółtka
    • 1 łyżka śmietany

    Masa serowa:

    • 1 kg tłustego białego sera
    • 5 jaj
    • 1/2 kostki masła
    • 1 i 1/2 szkl. cukru
    • op. cukru waniliowego (16 g)
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 100 g rodzynek i skórki pomarańczowej

    Lukier:

    • 1 szkl. cukru pudru
    • ok. 4 łyżki soku z cytryny lub wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem i dodaj miękkie masło, szczyptę soli i żółtka. Całość posiekaj nożem i dodaj śmietanę – szybko zagnieć. Gładkie ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

Po tym czasie, więcej niż połowę ciasta rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Blachę posmaruj cienko margaryną i przenieś na nią rozwałkowane ciasto. Następnie ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku w temp. ok. 180° przez ok. 20 min. Upieczone wyjmij i ostudź.

Przygotuj masę serową: ser zmiel lub zmiksuj. Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier waniliowy i kolejno ucieraj z żółtkami. Następnie, dodając po jednej łyżce, połącz ją z masą serową. Kiedy masa będzie gładka i składniki dokładnie się połączą, ubij na sztywno pianę i dodaj ją do masy. Delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj także mąkę ziemniaczaną i rodzynki ze skórką pomarańczową – wymieszaj. Masę serową rozsmaruj na upieczonym cieście. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i pokrój w paski o szer. ok. 1 cm. Ułóż je po przekątnej na masie serowej i posmaruj białkiem. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 50 min. Upieczony trzymaj w wygaszonym piekarniku, aż ostygnie.

Przygotuj lukier: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny lub wodą, aż zacznie gęstnieć. Gotowy nałóż na upieczone wierzch sernika.


Komentarze

  • 2015-03-25 Kasia ze Smacznej Strony

    Staramy się, aby nasze przepisy, w tym ten na sernik krakowski, były smaczne i sprawdzone. Wiele źródeł podaje masło jako składnik sernika.

  • 2015-03-24 ciasteczkowy-potwor.pl

    Zgadzam się, że przepisów na sernik jest wiele ale używajmy poprawnej ich wersji, nie wprowadzajmy w błąd czytelników....

  • 2015-03-24 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Ciasteczkowy potworze J
    Twoja wersja sernika bez masła też jest na pewno smakowita. Przepisów na sernik
    jest tak wiele, że nie sposób się im oprzeć – nawet tym z masłem J

  • 2015-03-22 ciasteczkowy-potwor.pl

    http://ciasteczkowy-potwor.pl/... tu podaje przepis na prawdziwy sernik krakowski

  • 2014-12-29 ciasteczkowy-potwor.pl

    to nie jest prawdziwy sernik krakowski - sernik krakowski nie ma w sobie ani grama masła