Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg sera twarogowego
    • 150 g cukru
    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • 3 łyżeczki żelatyny (10–12 g)
    • 150 ml tokaju
    • 100 g rodzynek
    • 1 puszka brzoskwiń (duża, 870 g, zawartość brzoskwiń 470 g)
    • 1 galaretka brzoskwiniowa
    • 1 opakowanie (120 g) biszkoptów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Następnie odcedzamy na sicie i z powrotem przesypujemy do miseczki, zalewamy 50 ml tokaju, odstawiamy.
 

2

Pozostały tokaj (100 ml) podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści (w razie potrzeby podgrzewamy, ale nie gotujemy!).
 

3

Tortownicę o średnicy 23–25 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, jeden przy drugim.

4

Ubijamy mikserem ser z cukrem i cukrem waniliowym, aż cukier się rozpuści. Wlewamy ostudzony roztwór żelatyny i ponownie ubijamy ok. 4 minut, dodajemy rodzynki i mieszamy. Masę serową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki do stężenia. Brzoskwinie odsączamy, zachowujemy syrop (ok. 1 szklanki, 250 ml), kroimy w plasterki i dekoracyjnie układamy na wierzchu sernika.

5

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dolewamy syrop z brzoskwiń. Mieszamy. Ostudzony rondelek z galaretką wstawiamy do zamrażalnika (lub lodówki). Co 5 minut mieszamy i sprawdzamy, czy galaretka zaczyna gęstnieć. Wówczas zalewamy nią sernik z brzoskwiniami i wstawiamy do lodówki do pełnego zastygnięcia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze