Sernik na zimno z galaretką z granatów

Sernik na zimno z galaretką z granatów

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Galaretka:

    • 1 granat
    • 1 op. galaretki wiśniowej (lub ok. 1 kg granatów i 500 g cukru żelującego)

    Biszkopt:

    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    • 250 g waniliowego serka homogenizowanego
    • 50 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 czubata łyżka żelatyny
    • 1 łyżka oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz 1 łyżkę oleju. Delikatnie wymieszaj, następnie dodawaj po 1 żółtku. Na końcu delikatnie łyżką wmieszaj przesiane przez sitko obie mąki. Ciasto wylej na blachę o wymiarach ok. 20x15cm, koniecznie wyłożoną pergaminem. Piecz przez ok. 20 min w temp. 160°. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj masę serową: kremówkę dobrze schłodź i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Stopniowo dodawaj serek, nie przestając miksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dolej gorącej, aby się rozpuściła. Żelatynę wlej do masy serowej, cały czas miksując. Gotową wylej na ostudzony biszkopt.

Przygotuj galaretkę: nasiona z granatów umyj, następnie zasyp cukrem żelującym i lekko rozgnieć. Całość przełóż do garnka i zagotuj (ok. 4 min), tak aby cukier się rozpuścił i wytworzył się sok. Następnie przecedź go przez sitko i odstaw do wystudzenia.

Aby mieć pewność, że galaretka stężała, zrób test: na mały schłodzony talerz wylej niewielką ilość galaretki. Jeśli po chwili nie wytworzy się na wierzchu delikatna stężała skórka, trzeba galaretkę gotować jeszcze dłużej. Do przecedzonej galaretki wsyp przebrane ziarna granatu i wymieszaj.

Do ciasta możesz użyć także gotowej galaretki o smaku wiśniowym. Rozpuść ją wg wskazówek na opakowaniu i po przestudzeniu, wmieszaj ziarna granatu. Odczekaj do momentu aż galaretka będzie na w pół stężała i wylej ją na masę serową. Wierzch możesz jeszcze posypać ziarnami granatu. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, aby masa serowa stężała. Przed podaniem krój ostrym nożem w kwadraty, udekoruj obłoczkiem bitej śmietany.


Komentarze