Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami

  • 00:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg sera twarogowego
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 250 g truskawek
    • 100 g cukru pudru
    • 2 limonki
    • skórka otarta z 1/2 limonki
    • 5 łyżeczek żelatyny
    • 150 ml gorącej wody

    Spód:

    • 200 g herbatników
    • 100 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż folią spożywczą. Pokrusz herbatniki. Rozpuść masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masą wyłóż dno przygotowanej wcześniej tortownicy. Żelatynę dokładnie rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Limonki pokrój w cienkie plasterki. Smarując je cienko rozpuszczoną żelatyną, wyłóż nimi boki tortownicy. Następnie wstaw ją do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Do sera dodaj cukier puder i skórkę z limonki. Wymieszaj ser mikserem. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno, następnie dodaj ją do masy serowej wraz z rozpuszczoną żelatyną i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. 

Wyciągnij tortownicę z lodówki i wyłóż na stężały spód masę serową. Wierzch sernika ozdób ćwiartkami truskawek. Całość wstaw ponownie do lodówki na ok. 4 godziny. Sernik wyciągnij z lodówki i pokrój tuż przed podaniem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze