Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

  • 06:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 60 g mąki
    • 20 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g cukru pudru
    • tłuszcz do smarowania blachy np. masło

    Masa serowa:

    • 250 g serka homogenizowanego
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 50 g cukru
    • 10 g żelatyny
    • sok z 1 cytryny
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 1 galaretka truskawkowa
    • 400 g truskawek
    • 50 g migdałów całych
    • 50 g orzechów włoskich 
    • skórka z 1/2 cytryny

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik rozgrzej do temp. 175˚C bez cyrkulacji powietrza. Do miski wbij całe jajka i dodaj cukier. 

2

Zacznij miksować na dużych obrotach. Ubijaj, aż cała masa wielokrotnie zwiększy swoją objętość. Aby przyspieszyć ten proces, można masę jajeczną ogrzewać nad parą. Wtedy, na garnek z gotującą się wodą należy ustawić miskę i ubijać masę jajeczną. 

3

Wsyp przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Lekko wymieszaj.

4

Ciasto od razu wyłóż na nasmarowaną tortownicę. Wstaw do pieczenia na ok. 25–30 minut. Jak tylko będzie wyrośnięty i zrumieniony, wyjmij i odstaw do schłodzenia.

5

W rondelku zagotuj 400 ml wody i jak tylko zawrze, wsyp cytrynową galaretkę i dodatkową żelatynę. Wymieszaj dobrze, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do schłodzenia.

6

Orzechy i migdały zalej niewielką ilością wody i wstaw do gotowania. Jak tylko się zagotują, to odstaw na bok i po kilku minutach przelej ziemną wodą. Obierz ze skórki migdały. Pokrój orzechy i migdały na drobne kawałki.

7

Ubij śmietankę wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj teraz serek homogenizowany i lekko wymieszaj. Dodaj do sera orzechy i wymieszaj.

8

 Schłodzoną galaretkę wlej powoli do masy serowej i lekko ubij.

9

Umyj truskawki i obierz z szypułek. Większe odłóż do dekoracji. Pozostałe przekrój na pół i ułóż wewnętrzną stroną na około biszkopta w tortownicy. 

10

Wlej masę serową i wstaw ciasto na 2–3 godziny do lodówki, aby stężało.

11

W tym czasie, w drugim rondelku zagotuj 400 ml wody i jak tylko zawrze, wsyp galaretkę truskawkową. Wymieszaj dobrze, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do schłodzenia. 

12

Na schłodzoną masę serową wyłóż pozostałe truskawki i zalej galaretką. Wstaw ponownie do lodówki, aby stężała. Najlepiej ciasto zostawić na całą noc w lodówce.


Komentarze