Sernik owocowy

Sernik owocowy

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 250 g ciemnych owoców (np. borówek amerykańskich)
    • 250 g jasnych owoców (np. świeżych brzoskwiń)
    • 1/2 kg serka ricotta
    • 100 ml śmietany kremówki
    • 1 opakowanie fixu do ubijania śmietany
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 100 g biszkoptów
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 1 galaretka malinowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopty ułóż na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Zmiksuj 100 ml kremówki z fixem do ubijania śmietany i dodaj 250 g ricotty, a następnie nałóż na biszkopty. Wstaw do lodówki, żeby lekko stężał. Każdą galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody. 

Owoce dokładnie umyj. Z brzoskwiń wyjmij pestki i zmiksuj je na mus, a następnie dodaj do nich pozostały serek wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Wlej przestudzoną galaretkę cytrynową i zmiksuj. Odstaw do lodówki, żeby krem przestygł, ale nie zastygł. Wylej krem ze świeżych brzoskwiń na już zastygły krem z ricotty.

Zmiksuj borówki z przestudzoną galaretką malinową i 2 łyżkami cukru i odstaw masę. Kiedy przestygnie wylej ją na poprzednie warstwy. Włóż sernik na parę godzin do lodówki, żeby dobrze stężał. Przykryj go folią, tak by nie chłonął innych zapachów. Przed podaniem udekoruj go płatkami migdałowymi oraz posypkami cukrowymi i liśćmi mięty lub melisy.


Komentarze