Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 50 dag sera
    • 3 jajka
    • 1/3 kostki masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 dag rodzynek

    Polewa:

    • 1 tabliczka czekolady twardej
    • 3 łyżki masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ser zmielić razem z masłem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości i dodać do sera. Następnie do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Upieczony sernik pozostawić przez kilka minut w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, a potem wyjąć i ostudzić. Gdy ostygnie, wyjąć z formy i polać gorącą polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w rondelku razem z masłem. Gorącą polać ostudzony sernik.


Komentarze