Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

  • 02:00
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto na spód:

    • 200 g mąki
    • 80 g cukru
    • 100 g miękkiego masła
    • 1 żółtko
    • szczypta soli

    Masa serowa:

    • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
    • 6 jajek
    • 125 g kostki miękkiego masła
    • 200 g cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki kaszy manny
    • dowolny aromat waniliowy
    • 3/4 szkl. bakalii, skórki pomarańczowej i wymoczonych w rumie rodzynek

    Lukier czekoladowy:

    • 2 krople olejku rumowego lub 1 łyżka rumu
    • 1 szkl. cukru pudru
    • 1/2 szkl. wody gorącej
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka kakao
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj masę: twaróg zmiel kilkakrotnie na gładką masę. Żółtka oddziel od białek nad wysokim naczyniem. Żółtka ubij z cukrem do białości. Do ubitych żółtek cały czas ubijając dodawaj powoli twaróg, następnie miękkie masło, mąkę i aromat waniliowy. Na koniec do masy dodaj bakalie – całość wymieszaj. Z białek ubij pianę i delikatnie mieszając łyżką połącz z masą serową.

Przygotuj spód: mąkę przesiej, dodaj cukier, szczyptę soli, żółtko oraz masło. Składniki posiekaj drobno nożem i rozetrzyj w palcach na okruszki. Zagnieć szybko wszystkie składniki i uformuj ciasto w kulę. Następnie zawiń ją w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na 30 min. Po wyciągnięciu rozwałkuj ciasto jak najcieniej i wyłóż nim tortownicę lub blachę posmarowaną masłem i posypaną kaszą manną. Na spód przełóż masę serową i piecz ciasto w temp. 170º przez ok. 1 godz. Pod koniec pieczenia sernik możesz nakryć z góry folią aluminiową, by wierzch za mocno się nie spiekł. Gdy sernik się upiecze, lekko uchyl drzwiczki piekarnika, tak aby placek nie opadł i poczekaj aż całkowicie ostygnie. Chłodny polej lukrem z czekolady.

Przygotuj lukier kakaowy: cukier puder wsyp do garnka i zalej wrząca wodą. Podgotuj chwilkę, aby zgęstniał, dodaj sok z cytryny i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj i poczekaj chwilkę, aż przestygnie. Chłodnym lukrem polej wierzch ciasta. Zamiast używać lukru możesz posypać sernik cukrem pudrem.


Komentarze