Sernik z makiem

Sernik z makiem

  • 00:50
  • 12 porcji
  • Trudny

Składniki

    masa serowa:

    • 150 g masła
    • 300 g cukru pudru
    • 6 jaj
    • 1 kg mielonego białego sera
    • 3 płaskie łyżki kaszy manny
    • cukier waniliowy

    masa makowa:

    • 400 g masy makowej
    • ½ kostki rozpuszczonego masła
    • 4 jajka
    • olejek migdałowy

    kruche ciasto:

    • 1,5 szklanki mąki
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 100 g masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 żółtka
    • szczypta soli

    glazura:

    • ¾ szklanki dżemu
    • ¼ szklanki gorącej wody
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • 4 łyżki skórki pomarańczowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na kruche ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy. Wstaw ciasto do piekarnika i lekko podpiecz w temperaturze 180 ° (ok. 10 min).
 
Przygotuj masę serową: ser przepuść przez maszynkę. Masło utrzyj na gładką masę mikserem lub wałkiem do ciasta i dokładnie wymieszaj z serem. Dodaj utarte z cukrem żółtka, kaszę manną i wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą serową.

Przygotuj masę makową: do gotowej masy makowej dodaj jajka, masło i olejek. Dokładnie wymieszaj. Mak możesz jeszcze dwukrotnie przemielić przez maszynkę.

Na kruche ciasto w formie układaj na przemian (pod skosem) masę serową i masę makową. Piecz w temperaturze 180° przez około 60 min.

Przygotuj galaretkę pomarańczową według wskazówek na opakowaniu, gdy ostygnie dodaj pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową. Odstaw do lekkiego stężenia (nie pozwól aby galaretka zastygła na sztywno) i pokryj cieniuteńką warstwą wierzch wystudzonego ciasta.

Przygotuj glazurę: dżem wymieszaj w garnuszku z wodą i sokiem, a potem zmiksuj. Podgrzewaj na małym ogniu dodając cukier. Gotuj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i stanie się szklista. Gdy lekko ostygnie dodaj skórkę pomarańczową i pokryj ciasto cieniutką warstwą glazury.


Komentarze