Sernik z malinami i białą czekoladą

Sernik z malinami i białą czekoladą

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Masa czekoladowa:

    • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
    • 200 g masła
    • 180 g cukru
    • 3 jajka
    • 110 g mąki

    Masa serowa:

    • 500 g sera trzykrotnie zmielonego
    • 2 jajka
    • 120 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 6 kostek białej czekolady

    Ponadto:

    • 150 g malin
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Gorzką czekoladę rozpuścić w wodzie. ostudzić. Masło doprowadzić do temperatury pokojowej. Zmiksować na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować dalej. Wlać ostudzoną czekoladę i wymieszać łyżką, a na koniec przesiać mąkę i również wymieszać delikatnie łyżką.

Na masę serową: zmiksować ser z cukrem z dwoma pozostałymi jajkami oraz ekstraktem waniliowym. Pokrojoną drobno białą czekoladę wymieszać dokładnie z masą serową. W formie wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć 3/4 masy czekoladowej. Na to wyłożyć masę serową. Następnie zrobić kleksy z pozostałej masy czekoladowej i zrobić esy floresy widelcem.

Maliny ułożyć na wierzchu, lekko je wciskając. Piec 45–60 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ostudzić, można nawet włożyć do lodówki, przed pokrojeniem w kwadraty. Smacznego.


Komentarze