Sernik z mango

Sernik z mango

  • 00:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Masa serowa:

    • 1 dojrzałe duże mango
    • 200 g sera twarogowego niesolonego
    • 200 ml śmietanki 36%
    • 70 g cukru pudru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 20 g żelatyny
    • szczypta kardamonu

    Spód:

    • 200 g suchych ciastek (biszkoptów lub kruchych)
    • 120 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż folią spożywczą. Ciastka zmiksuj w blenderze lub zetrzyj na tarce. Masło rozpuść w rondelku i wylej na rozdrobnione ciastka. Wymieszaj łyżką. Po wymieszaniu okruchy powinny przypominać mokry piasek. Wyłóż mieszaninę do przygotowanej tortownicy i lekko ugnieć. Tak przygotowany spód schowaj do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Żelatynę wsyp do metalowej (lub żaroodpornej) miseczki i zalej 40 ml zimnej wody. Mango obierz i wyrzuć pestkę. Miąższ zmiksuj na puree. W osobnym naczyniu zmiksuj ser z cukrem pudrem, kardamonem i sokiem z cytryny. Miseczkę z namoczoną żelatyną postaw na garnku z gorącą wodą. Cały czas mieszając, poczekaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści, następnie wlej ją do masy serowej i dokładnie wymieszaj. 

W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę 36% i wymieszaj dokładnie z masą serową. Wyciągnij tortownicę ze spodem z lodówki i przelej na nią tężejącą masę. Schowaj do lodówki na ok. 2 godziny. Podawaj z kawałkami świeżego mango.
 


Komentarze