Sernik z marakują

Sernik z marakują

  • 01:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Masa serowa:

    • 1 kg sera twarogowego
    • 3 jajka
    • 40 g mąki pszennej
    • 4 świeże marakuje
    • 3/4 szklanki cukru

    Spód:

    • 250 g czekoladowych herbatników
    • 120 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pięć małych foremek o średnicy 10 cm (lub jedną dużą o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180°C. Herbatniki zmiksuj w malakserze na „piasek”. Rozpuść masło w garnuszku i wymieszaj z okruchami. Powstałą masą wyłóż na dno foremek.

Marakuję przekrój na pół i wyciągnij miąższ. Zacznij ucierać mikserem twaróg. Po chwili dodaj miąższ z marakui, następnie cukier, mąkę i jajka. Wymieszaj na jednolitą masę. Masę przelej na spody z herbatników i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz jeszcze przez godzinę. Po upieczeniu przestudź ciasto w wyłączonym już piecyku z uchylonymi drzwiczkami.


Komentarze