Sernik z musem brzoskwiniowym

Sernik z musem brzoskwiniowym

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg twarogu sernikowego
    • 90 ml śmietanki 36%
    • 50 g stopionego masła
    • 5 jajek
    • 5 połówek brzoskwiń z syropu
    • 220 g cukru drobnego do wypieków
    • 80 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru 
    • 1 laska wanilii
    • 200 g czekoladowych herbatników
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki zmiel w malakserze i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masę rozsmaruj równomiernie na dnie tortownicy. Schowaj tortownicę do lodówki na czas kolejnych przygotowań.

Ser włóż do makutry. Dodaj proszek budyniowy, śmietankę, ziarenka wanilii i dokładnie rozetrzyj masę. W czasie ucierania dodawaj stopniowo cukier, potem kolejno całe jajka. Staraj się nie ubijać sernika, lecz delikatnie go rozcierać. Masa nie może być za bardzo napowietrzona.

Tortownicę ze schłodzonym spodem wyciągnij z lodówki. Na spód delikatnie wyłóż masę serową. Brzoskwinie dokładnie zmiksuj na mus. Na powierzchnię sernika nałóż krople musu (mniej więcej po pół łyżeczki). Krople na powierzchni sernika rozmaż wykałaczką.

Nagrzej piekarnik do 175°C. Do osobnej formy lub naczynia żaroodpornego o większej średnicy niż tortownica z sernikiem wlej wrzącą wodę. Wstaw naczynie z wodą do piekarnika piętro niżej niż to, na którym będzie piekł się sernik. Wodę możesz uzupełniać w trakcie pieczenia, pamiętając, żeby zawsze była to świeżo zagotowana woda. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez 20 min w temperaturze 175°C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 1,5 godziny.

Po upieczeniu wystudź sernik w piecyku – przez pierwsze kilka minut studzenia nie otwieraj nawet drzwiczek piekarnika. Po wystudzeniu wstaw sernik na kilka godzin do lodówki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze