Sernik z musem wiśniowym

Sernik z musem wiśniowym

  • 01:45
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g sera waniliowego
    • 4 jajka
    • 250 g śmietany 30%
    • 3/4 szkl. cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej

    Spód:

    • 150 g ciasteczek czekoladowych z kremem orzechowym (typu Hit)
    • 50 g masła

    Mus:

    • 450 g wiśni mrożonych
    • 250 ml śmietany 30%
    • 5 łyżek cukru
    • 12 g żelatyny (3 łyżeczki)
    • 60 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wszystkie składniki (poza wiśniami) powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasteczka przełóż do woreczka foliowego. Pokrusz je na drobny pył, np. wałkiem.

2

Masło roztop i dodaj do ciasteczek. Połącz masło z ciasteczkami i przełóż jako spód do foremki wyłożonej papierem. Dobrze ugnieć ciasteczka.

3

Ser przełóż do misy. Dodaj cukier.

4

Dodaj śmietanę.

5

Dodaj jajka.

6

Dodaj mąkę. Całość zmiksuj lub wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Nie ucieraj zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć sera.

7

Przelej ser do foremki. Ciasto piecz w temp. 160°C przez ok. 1 godz., do suchego patyczka.

8

Wiśnie przełóż do garnka i dodaj wodę.

9

Dodaj cukier.

10

Wlej śmietanę. Całość zagotuj i gotuj 2–3 minuty. Wyłącz ogień i dodaj żelatynę. Całość zmiksuj.

11

Mus wylej na sernik, wychłodź i przełóż do lodówki (najlepiej na całą noc).


Komentarze