Sernik z myszkami

Sernik z myszkami

  • 03:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 okrągły blat z ciemnego biszkopta
    • 3 gruszki
    • 1/2 zielonego jabłka
    • 450 g twarożku śmietankowego
    • 400 ml śmietanki 36%
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 120 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • sok z 1/2 cytryny
    • 4 łyżeczki żelatyny
    • 6 goździków
    • 1/2 l zimnej przegotowanej wody z sokiem z 1 cytryny
    • 100 g cukru i 2 goździki
    • polewa z ciemnej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Biszkoptowy blat umieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Twarożek utrzyj z cukrem i cukrem pudrem. Śmietanę ubij w osobnym naczyniu i dodaj do sera.

2

Żelatynę namocz w 60 ml zimnej wody i rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Masę serową połącz z rozpuszczoną żelatyną i wyłóż na biszkoptowy blat.

3

Gruszki obierz i przekrój na pół, wybierz delikatnie gniazda nasienne. Obrane gruszki wkładaj od razu do wody z sokiem cytrynowym. 

4

Po obraniu obgotuj gruszki w wodzie z sokiem cytrynowym z dodatkiem cukru i goździków wraz z pokrojonym na plastry jabłkiem. Jabłko wyciągnij z gotowania po około minucie – nie powinno być zbyt miękkie, gruszki mogą gotować się przez około 5–6 minut. Poczekaj, aż owoce wystygną.

5

Z plastrów jabłka wytnij kółka na mysie uszy. Gruszki natnij lekko nożykiem, w powstałych kieszonkach umieść uszy. Zrób myszkom oczy z goździków i połóż myszy na zastygniętej masie serowej. 

 

6

Galaretkę rozpuść w 3/4 porcji wody. Kiedy wystygnie, wylej ją na sernik.

7

Polewą namaluj mysie ogony na papierze do pieczenia. Kiedy zastygną, zdejmij je i powbijaj w miękkie ugotowane gruszki na serniku.


Komentarze