Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

  • 01:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 20 dag masła lub margaryny
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 3 kopiaste łyżki kakao
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1/2 kieliszka nalewki babuni lub likieru wiśniowego

    Masa:

    • 1 kg twarogu dobrze zmielonego
    • 4 jajka
    • 1 szklanka ubitej kremówki
    • 1 szklanka cukru
    • 1 budyń śmietankowy
    • 2 łyżki soku z cytryny

    Ponadto:

    • 40 dag wiśni
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dobrze zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem i kakao, dodawać po łyżce do masy. Na końcu wlać nalewkę.

Kiedy składniki się dobrze połączą, przelać na blaszkę wyłożoną papierem, równo rozsmarować.

Przygotowujemy masę twarogową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodawać porcjami twaróg, a później sok z cytryny, budyń i śmietanę. Na końcu delikatnie mieszamy masę łyżką z ubitymi białkami i wylewamy na ciasto.

Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i odstawić na 1/2 godz., by puściły sok. Odlać 1/2 szklanki soku, a następnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Owoce włożyć do rondelka i zagotować. Rozprowadzoną mąkę wlać do gotujących się wiśni. Powstały kisiel wystudzić, a następnie delikatnie rozłożyć na masie serowej. Piec w temp. 180 stopni przez 50–60 min.


Komentarze