Seromakowiec

Seromakowiec

  • 01:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 60 g masła
    • 100 g mąki
    • 1 żółtko
    • 30 g cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

    Masa makowa:

    • 450 g gotowej masy makowej
    • 1 duże jabłko, np. szara reneta
    • 2 białka

    Masa serowa:

    • 1/2 kg sera twarogowego
    • 65 g masła
    • 4 żółtka (z małych lub średnich jajek)
    • 3 białka (z małych lub średnich jajek)
    • 100 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ze składników na ciasto zagnieć lekkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i schowaj na 30 min do lodówki.

Przygotuj warstwę makową. Białka ubij na sztywną pianę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj masę makową z jabłkiem, następnie w dwóch turach dodaj pianę z białek. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Schowaj masę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200°. Schłodzone ciasto rozwałkuj na dnie wyłożonej papierem tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Podziurkuj spód i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy pieczony spód nabierze złotego koloru, wyciągnij go z piekarnika i pozwól ostygnąć. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180°.

Teraz zabierz się za przygotowanie warstwy serowej. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Następnie dodaj masło i wymieszaj. Do uzyskanej masy dodaj ser i wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i, korzystając już tylko z łopatki, nie miksera, dokładnie wymieszaj.

Na przestudzony spód nałóż najpierw masę makową, a potem masę serową. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 80–90 minut. W połowie pieczenia przykryj wierzch ciasta folią aluminiową. Podawaj po wystudzeniu.


Komentarze